Gurkemeie (Curcuma longa L.)
Gurkemeie er en flerårig urt som man antar stammer fra India. Den vokser ikke vilt, men dyrkes i India og flere andre deler av Asia og Afrika. Planten blir opptil 100 cm høy, har liljelignende blad, og blomster i form av et aks. Under jorden har den en hovedrot som er knollformet med tykke sylindriske siderøtter. Det er siderøttene i urten som brukes medisinsk og som krydder. Siderøttene er gule og har en skarp lukt. De smaker av jord og sitrus, og har en sprø konsistens. Tørket gurkemeie lages ved at røttene kokes, soltørkes og males opp. Gurkemeien får da en mer kompleks aroma. Smaken beskrives som litt bitter, sur, varm og middels skarp.
Planten har vært brukt i flere tusen år, og dens historie er mere end 4000 år gammel. India dyrker og forarbeider opp til 90% av all gurkemeie.
Gurkemeie brukes ofte til å gi lyse risretter et mere gult og fargestrålende utseende. Den er en fremtredende del av karriblandinger. Det kan være opp til ¼ del gurkemeie i en karriblanding, men den brukes også til å tilføre smak og farge til andre matvarer som smør, ost, sennep, kaker og naturligvis risretter.
Annet navn på gurkemeie er indisk safran og den har blir brukt som erstatning for dette dyre krydderet. Planten blir også brukt som fargestoff til klær, papir, tre og kosmetikk. Noen av de flotte, gule kjortlene, som buddhistmunkene bærer, er farget med gurkemeie. Hindukvinner blander gurkemeie og limefrukt til at lage den røde pastaen, som legges som en fargeklatt over det tredje øye. Den røde fargen symboliserer, at kvinnen er gift og den betraktes som et skjønnhetstegn.
I den 7000 år gamle holistiske læren, ayurveda spiller gurkemeie en sentral rolle, da gurkemeie regnes for å ha mange medisinske egenskaper.
Blant de urtene som er klassifisert som krydder, er gurkemeie en av de best utforskede med tanke på farmakologisk virkning.
Rhizomet fra gurkemeie inneholder harpiks, bitterstoffer og opp til 5 % eterisk olie, hvor størstedelen består av stoffene turmeron og zingiberen.
Det aktive virkestoffet i gurkemeie, kalles curcumin. Gurkemeie inneholder 3-5 % curcumin.
Det er dette stoffet som forskerne konsentrerer seg om.
Curcumin er en sterk antioksidant, som reagerer med frie radikaler, stoffer som settes i forbindelse med sykdom som kreft, betennelser, hjerte/kar sykdommer og for kroppen og hjernens aldring.
Curcumin øker kroppens egen produksjon av antioksidanten glutathion og kan hemme noen av stoffene, som aktiverer en inflammasjon. Det dreier seg om stoffene TNF-alfa (tumor nekrose faktor alfa) og det betennelsesfremmende interleukin 8.
Det har blitt gjort mange studier på gurkemeie som et betennelseshemmende middel, og forskningen har gitt vitenskapelige bevis for urtens effekt. I andre studier har gurkemeie vist en overbevisende kreftbeskyttende virkning, i tillegg til å senke kolesterolet og nivåene av blodlipid peroksider hos friske personer.
Som antioksidant er curcumin anslått å være 30 ganger så kraftig som zingeron, en antioksidantforbindelse i Ingefær (Zingiber officinale).
Gurkemeie er også bra for hjernen. Iflg. en kinesisk undersøkelse kan ganske små doser av curcumin være en kraftig antioksidant, som beskytter hjerneceller mot frie radikaler og dermed tidlige hukommelsesproblemer.
Inderne som traditionelt bruker gurkemeie i maten, har vesentlig lavere forekomster av kreft i lunger, tykktarm, prostata og bryst. Dette bør anspore til mer forskning.
Man kan bruke gurkemeie forebyggende i maten, 1 -3 gr. malt gurkemeie dagliggir en sterk antioksidant effekt og beskytter kroppen mod oksidativt stress samt motvirker skadene fra frie radikaler.
Forskning har vist at curcumin som inntas gjennom munnen passerer uendret gjennom fordøyelseskanalen. På grunn av det lave opptaket, blir curcumin ofte anbefalt inntatt sammen med bromelain (et stoff i ananas) SAMT pepper (peppermolekylet piperin øker organismens opptak av curcumin med mer enn 1000 ganger, noe som er vesentlig med tanke på å maksimere curcuminets store helsemessige verdi). Gurkemeie er fettoppløselig og det må derfor tas sammen med fett. Det er derfor viktig å tilsette pepper og fett.
Det gjelder for gurkemeie som som for andre krydder, at den skal oppbevares i en lufttett krukke, som ikke utsettes for unødig sollys og damp. Altså – inn i skapet med krukken, men still den forrest, den skal brukes daglig.
Gurkemeie kan hjelpe ved:
stabilisere kroppens mikroflora blant annet ved å hemme overvekst av gjærsopp
styrker immunforsvaret
antiviral, antiseptisk
beskytter leveren
mot høyt kolesterol
gonore
gallestein
galleblærebetennelse
gulsott
åreforkalkning
motvirker depresjon
blodpropp
hjerneslag
kreft
urinveisplager
magekatarr
magesår
dårlig appetitt
dårlig fordøyelse
kvalme
kolikk
raping
mye tarmgass
diaré
akutte og kroniske betennelser i ledd, muskler og andre organ
lumbago
artrose
svimmelhet
revmatoid artritt
gikt
astma
eksem
psoriasis
soppinfeksjoner
fotsopp
menstruasjonskramper, smertefull menstruasjon
Brukes som omslag ved
fotsopp
skrammer
eksem
psoriasis
forstuinger
opphovninger
skader
betennelser
insektstikk
ringorm
smertefulle ledd
sår
blødninger
ulike hudproblem