Ingefær (zingiber officinale)
Ingefær virker oppvarmende og er fin å bruke mot alle sykdommer utløst av kulde og fuktighet (reumatiske lidelser, hoste og forkjølelse etc.), da det setter i gang kroppens egen motstandskraft.
Ingefær er en gammel kulturplante, som har blitt dyrket i mange tusen år i India og Kina. Det er den kraftige underjordiske stengelknollen på ingefæren som er spiselig. Under vekstperioden får den flere bladskudd og utvekster, og derfor har ingefærroten så spesiell fasong. Utvendig er den lysebrun, og innvendig har den en svak gulgrønn og litt lilla farge. Den inneholder eteriske oljer med en brennende smak, som skyldes stoffene gingerol og zingeron. Dette er de mest aktive stoffene og det er disse som gir de aller fleste helseeffektene. Det er gingerolene som gjør at ingefær demper betennelse i muskler, ledd og resten av kroppen
Forskere fant ut at ingefær, virket like bra eller bedre enn en del moderne legemidler mot reisesyke, sjøsyke og kvalme. Ingefær virker for eksempel bedre enn sjøsykemedisinen Diphenhydramamin ifølge undersøkelser i Utah. Her fik forsøkspersonene en halv teskje ingefærpulver og klarte seg lengere tid uten kvalme enn med 100 mg. av medisinen. Ingefær forhindret oppkast hos 72 %, beskyttet 38 % mod sjøsyke og virket allerede 25 minutter etter inntakelsen.
Vitenskapen har ved flere undersøkelser bevist, at ingefær er noe av det beste, man kan ta for balansenervesystemet. Ingefær har bevist sin store evne til å hjelpe ved kvalmen, som ofte oppstår ved bedøvelse etter operasjon. Den engelske legen M.E. Bone fra Barthelomews Hospital i London har konkludert, at et halvt gram ingefær ga bedre resultat enn innsprøytninger med 10 mg metoclopramid, som er et vanlig legemiddel mot oppkast. Den største fordelen ved bruk av ingefær er at den ikke har bivirkninger. Bone fremhever at kirurger viker tilbake fra å bruke moderne legemidler mod kvalme etter operasjoner, nettop på grunn av alvorlige bivirkninger. Ingefær virker også ofte forebyggende på pasienter, som venter på å bli operert.
Ingefær stabiliserer magetarmfloraen og fjerner luft ved krampe og kolikk. I ayurveda er ingefærroten meget verdsatt, da den virker i hele systemet, især på fordøyelse og åndedrett. Ingefær kalles i ayurveda ”roten til alt godt” og er noe av det mest basedannende, som fins – og er kjent som et vidundermiddel mod gikt. Inntak av 2 ss frisk, revet ingefær 2 ganger daglig, har vist en gunstig effekt på leddgikt.
Fersk ingefær og ingefærpulver kan også brukes direkte på huden for eksempel bak på korsryggen for nyrene eller i navlen mot menstruasjonssmerter. På den måten letter smerten og spenningen forsvinner, slik at det blir mulig å slappe av.
Du kan ha ingefær i nesten all type mat. Ingefær er spesielt bra for folk som spiser mye meieriprodukter og rå frukt og grønnsaker.
ETERISK OLJE
KAN KJØPES HER
Ikke bruk den eterisk oljen direkte på huden, men bland den ut i en vegetabilsk olje, vann, te, mat etc.
Eterisk ole av ingefær er den mest potente formen av ingefær fordi den inneholder det høyeste nivå av gingerol. Det er den beste medisinske måten å bruke ingefær på.
Kan brukes både innvendig og utvendig.
Blandes i en vegetabilsk olje og masseres på huden, hvor man har smerter.
Ingefær er fin å blande med oljene sedertre, koriander, virak, einer, palmarosa, sandeltre, vetiver og alle sitrusoljene. Oljen kan brukes som massasjeolje ved revmatiske smerter og for å øke blodsirkulasjonen i muskulaturen. Bland ingefærolje, rosmarinolje og einerbærolje med en god økologisk vegetabilsk olje.
Du kan tilsett 5-10 dråper eterisk ingefærolje til 25 mlvegetabilsk olje og gni inn oljeblandingen ved revmatisme, leddsmerter eller lumbago. Du kan da gjerne kombinere ingefæroljen med eterisk olje av einer eller eukalyptus.
Eterisk olje av ingefær er immunstimulerende, virker oppløftende og jordende, gir bedre hukommelse, styrker nervene, oppløftende, antiseptisk, stimulerer appetitten, avførende, svettedrivende, avgiftende, febersenkende, åpner luftveiene, hostestillende, slimløsende krampeløsende, ømme og stive muskler, demper kvalme, mot svimmelhet, luftdrivende, og smertestillende. Kan være hudirriterende.
Du kan bruke den eteriske oljen av ingefær i matlaging. Husk på at eteriske oljer er konsentrerte og ofte trengs bare en eneste dråpe.
Å gå fra å bruke krydder til eteriske oljer i maten krever en litt annen måte å tenke på.
Det viktigste å lære er doseringen. Fra å ta en klype tørkede urter, bør man nå ta dråper.
Det er veldig enkelt å dosere for mye! Start med ca 1 dråpe og prøv deg frem.
Eteriske oljer er så sterke at en dråpe for mye kan ødelegge den beste retten. Derfor er det bra å blande den eteriske oljen i en bærer slik at den blir fortynnet.
Enkle bærere å bruke kan være vegetabilsk olje, honning eller salt.
Du kan også bruke melkeprodukter som krem og creme fraiche, alkohol, soyasaus eller sirup.
1-2 dråper ingefærolje kan også dryppes på en sukkerbit, som man suger på, eller brukes i en urtete ved tarmgass, menstruasjonskramper, kvalme eller oppblåst mage.
DET ER MEGET VIKTIG AT DU BRUKER 100% REN ØKOLOGISK ETERISK OLJE.
DYRKING AV INGEFÆR
Ingefær er en asiatisk plante og krever jevn varme i hele vekstperioden og helst ikke direkte sollys. Den tåler heller ikke vind, derfor må den stå veldig lunt om du har den ute. Videre bruker den 10-12 måneder før den er ferdig vokst og klar til høsting. Men det er verdt tålmodigheten. Av en liten knoll på 50 gram, kan du fort få 300-500 gram ny ingefær.
Brekk en bit av ingefærroten. Ta en bit på størrelse med en tommelfinger, som ser fersk ut (ikke skrukkete). Legg den i lyset så den får dannet vekstknopper ytterst i leddene. Deretter legges den i vann over natten, og dagen etter putter du roten ned i en potte med jord. Sørg for at jorden er fuktig, men ikke våt. Vann jevnlig i starten til strå – eller siv lignende gress begynner å vokse. I vintersesongen skal den ha lite vann og helst være ganske tørr når den går i dvale. Ingefærgresset kan bli over 1 meter høyt og er flott å se på. De nye knollene vokser sammenkoblet i en rekke, derfor bør du bruke store potter for å gi rom til vekst. Ingefæren kan høstes når bladverket visner, etter 10 – 12 måneder.
Ingefær bør oppbevares tørt og kjølig ( 8 til12 grader). Blir den fuktig kan den råtne. Den kan også fryses ned. Det beste er da å bearbeide den slik du har tenkt å bruke den, for eksempel rive eller kutte den opp og fryse i porsjonspakninger.
Før bruk må den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkpresse eller rives på rivjern til krydder. Du kan også bruke tørket ingefær i matlagingen, men den har en langt friskere smak fersk enn tørket. Ingefær inneholder 2 til 3 % eterisk olje (ingefærolje) og omkring 3 til 5 % fett. Den er rik på vitaminer, mineraler, karbohydrater og fiber
Inntak av ingefær vil garantert gjøre at kroppen din tar opp flere viktige næringsstoffer fra maten du spiser. Dette skyldes stimulering av sekret fra enzymer i magen og bukspyttkjertelen. Om du har dårlig appetitt, kan du prøve å tygge på et par ingefærbiter før måltidene for å stimulere sultfølelsen.