Ingefær (zingiber officinale)

 
Ginger-Zingiber-officinale.jpg

Ingefær virker oppvarmende og er fin å bruke mot alle sykdommer utløst av kulde og fuktighet (reumatiske lidelser, hoste og forkjølelse etc.), da det setter i gang kroppens egen motstandskraft. 

Ingefær er en gammel kulturplante, som har blitt dyrket i mange tusen år i India og Kina. Det er den kraftige underjordiske stengelknollen på ingefæren som er spiselig. Under vekstperioden får den flere bladskudd og utvekster, og derfor har ingefærroten så spesiell fasong. Utvendig er den lysebrun, og innvendig har den en svak gulgrønn og litt lilla farge. Den inneholder eteriske oljer med en brennende smak, som skyldes stoffene gingerol og zingeron. Dette er de mest aktive stoffene og det er disse som gir de aller fleste helseeffektene. Det er gingerolene som gjør at ingefær demper betennelse i muskler, ledd og resten av kroppen

Forskere fant ut at ingefær, virket like bra eller bedre enn en del moderne legemidler mot reisesyke, sjøsyke og kvalme. Ingefær virker for eksempel bedre enn sjøsykemedisinen Diphenhydramamin ifølge undersøkelser i Utah. Her fik forsøkspersonene en halv teskje ingefærpulver og klarte seg lengere tid uten kvalme enn med 100 mg. av medisinen. Ingefær forhindret oppkast hos 72 %, beskyttet 38 % mod sjøsyke og virket allerede 25 minutter etter inntakelsen. 
Vitenskapen har ved flere undersøkelser bevist, at ingefær er noe av det beste, man kan ta for balansenervesystemet.  Ingefær har bevist sin store evne til å hjelpe ved kvalmen, som ofte oppstår ved bedøvelse etter operasjon. Den engelske legen M.E. Bone fra Barthelomews Hospital i London har konkludert, at et halvt gram ingefær ga bedre resultat enn innsprøytninger med 10 mg metoclopramid, som er et vanlig legemiddel mot oppkast. Den største fordelen ved bruk av ingefær er at den ikke har bivirkninger.  Bone fremhever at kirurger viker tilbake fra å bruke moderne legemidler mod kvalme etter operasjoner, nettop på grunn av alvorlige bivirkninger. Ingefær virker også ofte forebyggende på pasienter, som venter på å bli operert.

Ingefær stabiliserer magetarmfloraen og fjerner luft ved krampe og kolikk. I ayurveda er ingefærroten meget verdsatt, da den virker i hele systemet, især på fordøyelse og åndedrett. Ingefær kalles i ayurveda ”roten til alt godt” og er noe av det mest basedannende, som fins – og er kjent som et vidundermiddel mod gikt. Inntak av 2 ss frisk, revet ingefær 2 ganger daglig, har vist en gunstig effekt på leddgikt.

Fersk ingefær og ingefærpulver kan også brukes direkte på huden for eksempel bak på korsryggen for nyrene eller i navlen mot menstruasjonssmerter. På den måten letter smerten og spenningen forsvinner, slik at det blir mulig å slappe av.

Du kan ha ingefær i nesten all type mat. Ingefær er spesielt bra for folk som spiser mye meieriprodukter og rå frukt og grønnsaker.

ETERISK OLJE
KAN KJØPES HER
Ikke bruk den eterisk oljen direkte på huden, men bland den ut i en vegetabilsk olje, vann, te, mat etc.

Eterisk ole av ingefærer denmestpotente formen av ingefær fordi den inneholder det høyeste nivå av gingerol. Det er den bestemedisinske måten å bruke ingefær på. Kan brukes både innvendig og utvendig.

Blandes i en vegetabilsk olje og masseres på huden hvor man har smerter. 2-3 dråper er anbefalt dosering.
Ingefær er fin å blande med oljene sedertre, koriander, virak, einer, palmarosa, sandeltre, vetiver og alle sitrusoljene.  Oljen kan brukes som massasjeolje ved revmatiske smerter og for å øke blodsirkulasjonen i muskulaturen. Bland ingefærolje, rosmarinolje og einerbærolje med en god økologisk vegetabilsk olje.

Du kan tilsett 5-10 dråper eterisk ingefærolje til 25 ml mandelolje og gni inn oljeblandingen ved revmatisme, leddsmerter eller lumbago. Du kan da gjerne kombinere ingefæroljen med eterisk olje av einer eller eukalyptus.
1-2 dråper ingefærolje kan også dryppes på en sukkerbit som man suger på, eller brukes i en urtete ved tarmgass, menstruasjonskramper, kvalme eller oppblåst mage.
I mat kan du starte meden liten dose (1 -2 dråper) ingefærolje.

Eterisk olje av ingefær er immunstimulerende, virker oppløftende og jordende, gir bedre hukommelse, styrker nervene, oppløftende, antiseptisk, stimulerer appetitten, avførende, svettedrivende, avgiftende, febersenkende, åpner luftveiene, hostestillende, slimløsende krampeløsende, ømme og stive muskler, demper kvalme, mot svimmelhet, luftdrivende, og smertestillende. Kan være hudirriterende.

DYRKING AV INGEFÆR
Ingefær er en asiatisk plante og krever jevn varme i hele vekstperioden og helst ikke direkte sollys. Den tåler heller ikke vind, derfor må den stå veldig lunt om du har den ute. Videre bruker den 10-12 måneder før den er ferdig vokst og klar til høsting. Men det er verdt tålmodigheten. Av en liten knoll på 50 gram, kan du fort få 300-500 gram ny ingefær.
Brekk en bit av ingefærroten. Ta en bit på størrelse med en tommelfinger, som ser fersk ut (ikke skrukkete). Legg den i lyset så den får dannet vekstknopper ytterst i leddene. Deretter legges den i vann over natten, og dagen etter putter du roten ned i en potte med jord. Sørg for at jorden er fuktig, men ikke våt. Vann jevnlig i starten til strå – eller siv lignende gress begynner å vokse. I vintersesongen skal den ha lite vann og helst være ganske tørr når den går i dvale. Ingefærgresset kan bli over 1 meter høyt og er flott å se på. De nye knollene vokser sammenkoblet i en rekke, derfor bør du bruke store potter for å gi rom til vekst. Ingefæren kan høstes når bladverket visner, etter 10 – 12 måneder.

Ingefær bør oppbevares tørt og kjølig ( 8 til12 grader). Blir den fuktig kan den råtne. Den kan også fryses ned. Det beste er da å bearbeide den slik du har tenkt å bruke den, for eksempel rive eller kutte den opp og fryse i porsjonspakninger.

Før bruk må den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkpresse eller rives på rivjern til krydder. Du kan også bruke tørket ingefær i matlagingen, men den har en langt friskere smak fersk enn tørket. Ingefær inneholder 2 til 3 % eterisk olje (ingefærolje) og omkring 3 til 5 % fett. Den er rik på vitaminer, mineraler, karbohydrater og fiber

Inntak av ingefær vil garantert gjøre at kroppen din tar opp flere viktige næringsstoffer fra maten du spiser. Dette skyldes stimulering av sekret fra enzymer i magen og bukspyttkjertelen. Om du har dårlig appetitt, kan du prøve å tygge på et par ingefærbiter før måltidene for å stimulere sultfølelsen.

 

ginger_ml.jpg

 

OPPSKRIFTER

FOTBAD
Et ingefær fotbad er veldig forfriskende. Det stimulerer og varmer hele kroppen ved å øke sirkulasjonen i føttene og leggene. Personer med diabetesneuropati vil kunne ha glede av dette, men det er uansett lurt å kontakte legen før du setter i gang.
Kok opp 2 liter vann og tilsett 2 ss ingefær pulver og et par ss salt.
Sitt i ca 20 min

 

INGEFÆROLJE
Putt et par klyper med ingefærpulver i en krukke og hell over en god økologisk vegetabilsk olje ( f.eks mandel, oliven…….). Rist godt og la det trekke i 4-6 uker i et mørkt rom, for eksempel i et kjøkkenskap.. Rist krukken daglig, så pulveret ikke setter seg fast som en klump i bunn. Sil oljen etter 4-6 uker og hell over i en steriltett krukke eller flaske.
Du kan også  lage tinktur på alkohol og frisk ingefær. Fremgangsmåten er den samme. 
Kan tas innvortes3 dråper ,3 ganger om dagen
Ingefærolje er fin å massere på stive, smertefulle ledd og muskler og kan hjelpe mot smerter forbundet medarthritic conditions. Masser inn oljen på de smertefulle områdene.
Ved betennelse i øret - drypp 2-3 dråper på en bommulsdott.

 

INGEFÆRBAD
Du kan enten rive fersk ingefær eller bruke ingefær pulver. Bruk ca 3 dl revet fersk ingefær eller en toppet ts ingefærpulver i varmt badevann. Ligg i det 15-20 min. Det er vanlig å svette ganske mye i ca en time etter et ingefærbad. Husk å drikk mye vann. Hvis du har sensitiv hud eller allergi, test med litt ingefær på huden for å se om det gir en reaksjon.


INGEFÆR DETOX BAD
3 dl epsomsalt
44 ml ingefærpulver
Noen få dråper eterisk olje av ingefær
Fyll badekaret med varmt vann, så varmt som mulig.
Tilsett salt og ingefær
Ligg i 20-30 min
Tyll deg inn i håndkle og legg deg i sengen i en time for å svette ut.
Dusj og fortsett med å ta det med ro.
Drikk mye vann


INGEFÆRTE GOD MOT FORKJØLELSE I ALLE STADIER

1/2 l vann kokes opp med 2-3 ts. fersk ingefær eller litt mindre ingefærpulver.          
Ta så mye pepper du orker. Har du en liten ts. basilikum kan den og følge med. Når blandingen koker, ha i 2 ts. ren svart te. Søtes med honning. 
Litt melk helles i tilslutt.                                                       
Kokes i ca 5 min. Siles.

KVELDSTE                                                       
60 gr. ingefærmynte
50 gr. sitronmelisse
40 gr. lindeblomst
20 gr. kamille          
20 gr. ringblomst
15 gr. lavendel
9 gr. monarda


HALSPROBLEM                                  
Tas på dagtid da dette virker oppkvikkende.         
1 ts. honning og ¼ ts. malt ingefær
Blandes og suges


UTRENSENDE                       
2 båter hvitløk - 2 skiver pepperrot - 2 skiver ingefær
Kokes i 1-1,5 liter vann i 20 minutter              
Siles og drikkes slurkvis på en dag.

 
AVSLAPPNINGSTE
1/2-1 del malt ingefær
1 del tørket timian
1 del tørket mynte
1 del tørket kamille
Bruk 1-2 ts av blandingen pr kopp med kokende vann. La trekke en stund.


HOSTETE
Kutt opp et par fedd hvitløk, noen skiver ingefær,
Tilsett vann til et par kopper og la det koke i 10 minutter.
Drikkes så varmt som mulig, tygg gjerne bitene og svelg dem også.
Ta gjerne honning til. 


GULLMELK
BETENNELSESHEMMENDE  
 
6 dl økologisk helmelk eller 4 dl økologisk kokosmelk og 2 dl vann
1 ts. gurkemeie
1 ts. ingefær
1 ts. honning
en klype svart pepper
en klype cayennepepper (valgfritt)
Ha krydder og melk i en kjele og varm opp på middels varme mens du visper.
Varm opp helt til rett under kokepunktet, tilsett litt honning og hell i store kopper I

 
INGEFÆRTODDY
Hjelper mot det meste
 
30 g ingefær i skiver
1 kanelstang
3 nellikker
1 skive sitron eller lime
½ l vann
Kok opp og la blandingen syde i ca. 15 minutter.
Sil og søt toddyen med honning


INGEFÆRJUICE FOR BEDRE BLODSIRKULASJON

1 eple delt i fire
200 ml. ferskpresset appelsinjuice
1 bit ingefær
Ha alle ingrediensene i en blender og bland til en glatt juice.
Drikkes kald


INGEFÆRTE FOR STERKERE IMMUNFORSVAR

200 ml vann
Fersk ingefær
1 sitron
Honning
Ha vannet i en kjele og kok opp. Mens vannet koker, river eller finhakker du ingefæren.
Press juicen fra sitronen i en kopp og tilsett ingefæren. Hell varmt vann over og tilsett deretter litt honning for søtning.


PROTEIN SMOOTHIE
1 kopp ananas
1 kopp frosne bær
1 kopp mandelmelk
1/2 ts. ingefærpulver
noen ss. nøtter
Ha alle ingrediensene i en blender og bland til en glatt juice.
Drikkes kald


INGEFÆR BROKKOLI SMOOTHIE
1 fryst banan
1/2 kopp fryste blåbær
2 ss. hampfrø
1 kopp brokkoli
2 kopp druejuice
1 ts. ingefærpulver
1/2 ts. kanelpulver
1/2 kopp ananas
Ha alle ingrediensene i en blender og bland til en glatt juice.
Drikkes kald


GULROTSUPPE
2 store gulrøtter
1 løk
2 røde paprika
4 poteter
1 hvitløkbåt
1 ss. smør
1 l buljong
1/2 ss. revet skall av lime/sitron
Litt fersk revet ingefær
½ ts. salt
¼ ts. nykvernet pepper
2 dl crème fraîche eller rømme
Vask og skrell poteter og grønnsaker og skjær dem i små biter.
Finhakk hvitløk og fres den i smøret.
Legg i grønnsakbitene, hell på buljong og revet skall av sitron/lime
La suppen koke på svak varme til grønnsakene er myke, ca. 20 minutter.
Miks suppen glatt med stavmikser og smak til med ingefær, salt og pepper.
Rør ned crème fraîche eller rømme og server suppen


GULROTSUPPE MED CHILI, APPELSIN OG INGEFÆR
350 gr. gulerøtter
1 liten løk
2 fedd hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
3 dl ferskpresset appelsinsaft
5 dl buljong
3 ss olivenolje
salt
pepper
koriander til pynt
Hakk løk og hvitløk. Del chilien på langs og skrap ut frøene. Skjær chilien i tynne strimler. Vask gulrøttene godt og skjær dem i biter.
Varm oljen i en gryte og fres løk, hvitløk, chili, gulrot og ingefær et par minutter under omrøring. Løken skal bli blank uten at den får farge.
Tilsett buljong og appelsinjuice. Legg på lokk og la suppen småkoke i ca. 20 minutter.
Kjør suppen glatt og jevn i en hurtigmikser og smak til med salt og pepper. Suppen kan serveres varm eller kald.


URTERIS MED INGEFÆR
Basmatiris
1 hvitløksfedd
1 teskje revet ingefær
1 chili
Koriander
Finhakk hvitløk og chili. Kok deretter risen i ca. 20 minutter.
Når risen er klar, tilsetter du hvitløk, ingefær, chili og koriander.
Rør godt, og risen er klar til å serveres.


SYLTET INGEFÆR
200 g ingefær
1 dl riseddik
50 g sukker
1 ts salt
1. Rens og skjær ingefæren i syltynne skiver. Er ingefæren helt fersk, kan du skrape av skallet med baksiden av en skje. Er den litt eldre, bør du bruke en god potetskreller, og en kniv for å skjære av de tøffeste delene. Bland skivene med ½ ts. salt og la det «marinere» i ca. 20 minutter.
2. Kok opp en mellomstor kasserolle med vann. Ha i ingefæren og la den koke i ca. 3 minutter. Hell av kokevannet og legg ingefæren over på et passende sylteglass så lenge.
3. Bland eddik, sukker og ½ ts salt i en liten kasserolle. Kok opp eddiklaken og la den småkoke til det meste av «råsmaken» har fordampet, ca. 5 minutter.
4. Hell laken over ingefæren (all ingefæren skal være dekket av lake), sett på tett lokk og oppbevar glasset kjølig. Den syltede ingefæren kan spises etter 3 timer, men blir best hvis den kan få stå å godgjøre seg et par dager før bruk.

Tips
Koketiden på ingefæren avhenger av hvor sterk du ønsker den, jo lenger den koker jo mildere blir smaken. Syre- og sødmeforholdet i laken kan justeres etter egen smak. Riseddik kan byttes ut med eplesidereddik, eller du kan erstatte deler av eddiken med sitron- eller limesaft.