Charlottes Urtekosmetikk - økologisk, vegansk, naturlig hud og hårpleie

View Original

Rosmarin (rosmarinus officinalis)

Rosmarin er en eviggrønn busk og kan bli opptil 1,5 meter høy, har blå eller hvite blomster og blomstrer nesten hele året. Navnet Rosmarinus kommer fra latin og betyr havets dugg.
I oldtiden ble rosmarin brukt som et universelt legemiddel, til krydder og til hudpleieprodukter.
Urten vokste opprinnelig vill ved Middelhavskysten, særlig på steinete strender ved havet.
Rosmarin var assosiert med Athene, gudinnen for visdom, poesi og kunst. De ni døtrene til Zeus og Mnemosyne er ofte avbildet med kvister av rosmarin hendene. Egypterne, grekerne og romerne betraktet rosmarin som en hellig busk og assosierte den med kjærlighet, udødelighet og renhet. I tidlige tider ble rosmarin ofret til gudene. Den skulle beskytte mot onde makter og gi evig liv. I oldtiden ble rosmarin flettet inn i laurbær- og myrtekranser, og den brukes enda som brudebukett i enkelte områder i England og Tyskland.

Rosmarin er antiseptisk, oppfriskende, rensende og oppløftende, stimulerer blodsirkulasjonen og er gunstig for muskelspenninger, revmatisme, leddgikt samt for hårtap. Oljen benyttes også som tilsetning til muskelbalsam og massasjeoljer, hvor den har en fin virkning på stive og ømme muskler. Rosmarinoljen reduserer væskeansamlinger i kroppen, og hjelper til med å lindre cellulitter og åreknuter. Den har en oppkvikkende og antidepressiv virkning. Rosmarinoljen virker smertestillende, sirkulasjonsfremmende, bakteriedrepende, soppdrepende og betennelseshemmende. Den kan blant annet brukes ved hodepine, forstuvninger, forstrekninger, menstruasjonssmerter, magesmerter, tretthet og utbrenthet. Rosmarin er fin å bruke ved forkjølelse, hoste og influensa.  
Gjennom århundrer ble rosmarin antatt å styrke hukommelsen, øke selvtilliten og gi mental klarhet.
I gamle dager bant man en kvist med rosmarin rundt halsen, hvis man skulle huske mange ting samme dag.

I hud og hårpleie er oljen meget nyttig. Siden den øker blodsirkulasjonen har den blitt brukt til å fremme hårvekst samt forebygge og behandle hårtap og flass. I noen tilfelle har en massasje av hodebunn med rosmarinolje blandet i vegetabilsk olje vist seg å forbedre kliniske tilfeller av alopecia areata (flekkvis håravfall).
Rosmarin inneholder omkring et dusin forskjellige antioksidanter, som er i stand til å uskadeliggjøre frie radikaler. Antioksidantene bidrar til å forsinke aldringsprosessen i cellene.

Rosmarin trives i sandblandet, kalkholdig hagejord, skal helst stå lunt og helst i full sol.
Den skal ikke vannes for mye. Rosmarin trives godt sammen med salvie og gulrot. Den bør tas inn om vinteren og skal da helst stå lyst og svalt.

Rosmarin grener sig når den toppes, så det lønner seg å bruke den kontinuerlig. Vill man dyrke den for tørking bør man gjøre det når rosmarinen ikke blomstrer. Rosmarin er utmerket å tørke. Smaken blir til og med tydeligere av tørking. 
Frys gjerne rosmarin ved å ha friske buketter i en liten plastpose og blås inn litt luft.
Knus den og dryss over retter du liker. 


VI BRUKER ROSMARIN I FØLGENDE PRODUKTER

CHARLOTTES SPESIALSJAMPO
DUSJOLJE ENERGI
HÅRKUR TØRT HÅR/IRRITERT HODEBUNN
HÅRKUR STIMULERER HÅRVEKSTEN
MYGGSPRAY
DETOXSÅPE
FOTBAD FOR HARD HUD OG HUDSPREKKER

VI SELGER OGSÅ:
ROSMARINVANN/HYDROLAT
ETERISK OLJE AV ROSMARIN

OPPSKRIFTER MED ETERISK OLJE AV ROSMARIN
Eterisk olje av rosmarin bør ikke brukes under svangerskapet eller hvis du har høyt blodtrykk.
Folk med epilepsi må være forsiktig med rosmarin, da urten inneholder kamfer.

CELLULITTER:
For å øke sirkulasjonen og rense for gift og vann
Bland 5dr. sedertre, 8 dr. rosmarin, 7 dr. geranium og 10 dr. sitron i 50 ml. jojobaolje.
Smør inn 2 ganger om dagen etter tørrbørsting og dusj. 

TRETTE OG ØMME FØTTER
Bland 7 dr rosmarin, 4 dr. peppermynte og 4 dr. sedertre i 25 ml. jojobaolje.

KONSENTRASJON:
Bland 2 dr. eukalyptus, 2 dr. sitron og 2dr. rosmarin i en aromalampe

OPPFRISKENDE/ANTISEPTISK SPRAY TIL ROMMET:
Bland 10 dr. eukalyptus, 10 dr. rosmarin, og 10 dr. peppermynte i 2 dl vann i en sprayflaske.

SIRKULASJON:
Ved dårlig sirkulasjon i armer og ben
Bland 6 dr. rosmarin, 3 dr. lavendel, 3 dr. sedertre i 25 ml jojobaolje og masser.

DU KAN OGSÅ BRUKE ØKOLOGISK ROSMARINVANN/HYDROLAT
Virker energigivende og stimulerende.
Kan brukes til trette ben.
Rengjøring av normal/ fet hud og akne.
Hårskylling ved flass.
Revitaliserer hodebunnen og stimulerer hårveksten.
Etterbarberingsvann.

MATOPPSKRIFTER


TOMATSUPPE MED TOMAT OG ROSMARIN

2 porsjoner
600 g Tomater
100 g Fennikel
1 Gulrot
1 Kvast Rosmarin
1.5 Appelsin
1 ss. Olivenolje
1 Hvitløkbåt
1 dl. kraft
Smak til med salt og nykvernet pepper
Olivenolje

Skjær tomater i båter og fennikel i skiver.
Skrell og skjær gulrot i skiver.

Legg rosmarin i kasserolle med appelsinsaft og olivenolje.
Press i hvitløk og la alt småputre under lokk cirka 25 minutter.
Rør rundt flere ganger
Ta opp rosmarinkvasten og kjør suppen med stavmikser eller i kjøkkenmaskin.
Spe med vann/kraft til passe konsistens.
Smak til med salt, pepper.
Kok opp.

Servér med revne appelsinstrimler og rosmarinblader over.
Drypp over litt olivenolje, gjerne også nykvernet pepper.
Servér med godt brød, gjerne ostegratinert.


EPLEBRØD MED ROSMARIN

700 gram hvetemel
200 gram sammalt rug, finmalt
100 gram sammalt rug, grov
8 dl vann
30 gram fersk gjær (eller 2/3 pose tørrgjær)
20 gram salt (smak deg frem)
2 store epler, i terninger
en neve frisk rosmarin, hakket

Bruk kjøkkenmaskin og bland mel, gjær, salt og ca. 7 dl av vannet i eltebollen.
Bruk eltekroken og kjør deigen på lav hastighet til den har samlet seg.
Øk hastigheten og kjør deigen til den er glatt og slipper eltebollen.
Spe sakte med resten av vannet, til deigen er blank og fin – og litt løs.
Deigen bør eltes tilsammen i omtrent 10 minutter i kjøkkenmaskinen.
Tilsett epleterningene og rosmarin og kjør på lav hastighet i maksimalt ett minutt.

Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett den på et lunt sted.
 La deigen heve til dobbel størrelse, etter ca. 1 time.

Ha deigen på melet bord og form den ved å brette og dra den at den blir rektangulær.
Del deigen i ca 12 like store emner, på ca 5×15 cm.
Dryss over litt fint rugmel, legg over et rent klede og la deigen heve i ytterligere 30 minutter.

Vri hvert emne to ganger forsiktig rundt og legg på bakepapirkledt stekebrett.
Etterhev i ca. 20 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader (over- og undervarme) i 20-25 minutter, til brødene er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Eplebrødene kan fint fryses.
La de tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, og varm de noen minutter ved ca 175 grader varmluft umiddelbart før servering.


ROSMARIN TE

Rosmarin er ypperlig for den som har lavt blodtrykk, er frossen av seg og lider av kalde hender og føtter. Dessuten anses rosmarin å være bra for hukommelsen og konsentrasjonen ettersom den stimulerer sirkulasjonen og man dermed tilfører syre til hjernen.
Start dagen med en kopp rosmarin te så får du også i deg masse antioksidanter.
Man blir varm, smart og vakker!

Til 1 kopp te trenger du:
2,5 dl vann
1 liten kvist fersk rosmarin eller 1 ts. tørket
1 appelsinskive

Hell vannet i en gryte sammen med rosmarin.
La koke opp under lokk, skru av varmen og la stå og trekke i 3 minutter.
Sil bort rosmarinen, hell opp i en kopp og kos deg.



OVNSBAKTE SØTPOTETER MED ROSMARIN- OG SITRONSALT

4 personer
4 store søtpoteter
4 hvitløksfedd, uskrelt
½ sitron
4 ss. olivenolje
2 ss. grovhakket frisk rosmarin
1 ½ ss. flaksalt

Støt sammen rosmarin, salt og revet skall av ½ sitron i en morter eller liknende.
Vask og skrell søtpotetene eller la skallet være på.
Skjær i kløfter og legg over på et stekebrett med bakeppapir.
Tilsett knuste hvitløksfedd og sitron skåret i grove biter.
Drypp over olivenolje og bland godt sammen.

Stekes ved 200 grader C til de blir gylne og møre, ca. 30 minutter.

Dryss over rosmarin-sitronsaltet før servering.

HALVGROVT FLATBRØD MED ROSMARIN OG CHILIFLAK
3 leiver på omtrent 25 cm i diameter

3 dl hvetemel
1 dl sammalt spelt
1 ss. hakkede rosmarinnåler, pluss en kvist ekstra til pynt
1 ts. bakepulver
3/4 ts salt
1,2 dl vann
1/2 dl olivenolje, pluss litt ekstra til pensling
havsalt
en klype tørkede chiliflak

Forvarm ovnen til 230 grader, sett inn en stekeplate midt i ovnen.

Rør sammen mel, hakket rosmarin, bakepulver og salt, og lag en grop i midten.
Hell vann og olje i gropen, og rør til en deig.
Elt deigen kjapt, 4 til 5 ganger.
Del deigen i tre, dekk to av delene med plastfolie mens du kjevler den siste delen ut på et bakepapir. Leiven trenger ikke å bli rund, men prøv å få til en diameter på omtrent 25 cm (leiven skal være ganske tynt kjevlet).
Pensle med litt olivenolje, strø over noen chiliflak og press noen buketter med rosmarinnåler lett ned i deigen.
Løft bakepapiret og plasser det på den varme stekeplaten i ovnen. 
La flatbrødet steke ca. 8 - 10 minutter, til det begynner å få farge og noen luftbobler.
Avkjøl på rist, og gjenta prosessen med de to andre leivene.
Flatbrødet kan oppbevares i tett boks i to dager. 


SOPP PAI MED ROSMARIN

6 personer

 Paibunn:
1,5 dl. fin sammalt hvete
1,5 dl. hvetemel
100 gr. smør
evt. 2 ss. kaldt vann

Samle deigen med fingrene eller bland i mikseren.
Kjevl deigen ut og legg i en paiform ( ca. 22 cm. i diameter)
Stekes ved 200 grader i ca. 10 minutter. 

Soppfyll:
1,5 dl. (300 gr.) sopp
1 purre (100 gr.) skåret i skiver
2 egg
4 dl. Melk
sort pepper, urtesalt
1 ts. rosmarin
Bruk den soppen du ønsker (også fra frysen).

Rens soppen og skjær i skiver.
Freses i litt smør sammen med purren i 10 minutter.
La all væske koke bort
Ta unna 1 dl. av soppen som hakkes fint.
Legg dette på den stekte paibunnen.
Tlsett så den stekte sopp/purreblandingen og krydderet.
Visp sammen egg og melk og hell over soppen.

Stekes i 175 grader i ca 30 minutter til den er blitt stiv.

 

URTEEDDIK

Ca 100 gr. ferske krydderurter til 1 liter eddik
Legg krydderet i en flaske og hell over eddiken.
Bruk hvitvin- eller eplesidereddik av god kvalitet.
La stå og trekke i 2-3 uker i lyst, helst solrikt vindu
Sil fra urtene.


URTEOLJE

Legg ferske urter i en flaske og hell på en førsteklasses olje, f. eks olivenolje.
La stå og trekke i 2-3 uker.
Bruk hele krydder, ikke oppdelte eller malte. De kan gi en besk smak på oljen.

Forslag til urter
Kun rosmarinkvister
Rosmarin og basilikum
Rosmarin og timian
Rosmarin, mynte og sitronmelisse
Rosmarin, malurt, isop, sitronmelisse + 1 ss. enebær og 1 ts. svartpepper
Rosmarin, salvie, merian, dill, 1 hvitløkskløft, 2-3 skiver pepperrot