Arganolje fremstilling og bruk

 

ØKOLOGISK KALDPRESSET ARGANOLJE

INCI-navn: Argana spinosa

Fettsyresammensetning:
Palmitinsyre C16: 0 ......... 12%        Stearinsyre C18: 0 ........ 6%
Arakinsyre C20: 0 ........... 0,2%       Palmitolsyre C16: 1 ..... 0,1%
Oleinsyre C18: 1 ..............44%        Linolsyre C18: 2 .......... 38%


MÅ IKKE FORVEKSLES MED MORROCCAN OIL SOM INNEHOLDER SILIKON.
 
Arganolje finner du i nettbutikken

Økologisk Arganolje også kalt Guldet fra Marokko, er et meget spesielt tre med tornete grener som bare vokser sydvest i Marokko. Det er et av verdens eldste trær og har eksistert i mer enn 80 millioner år.  Argantreet som kan bli 8 meter høyt, 15 meter i diameterbli og 200 år gammelt, bærer frukt når det er 5 år. Det trengs 100 kg frukt for å utvinne 2-3 liter olje, så derfor er den meget kostbar. Det tar et år for å modne frukten. Frukten er gul og hard og består for det meste av 3 frø. Det er disse frøene som inneholder oljen. Argantreet er fredet og er viktig for den økologiske balansen. Treet har dype røtter som motvirker erosjon og bevarer jordsmonnet.

Frukten plukkes for hånd og tørkes i solen. Deretter fjernes fruktkjøttet, og frøene kan skilles fra. Frøene ristes og males til mel mellom stenkverner. Melet blandes med vann til en pasta. Kokende vann tillsettes slik at oljen legger seg oppe på vannet, og kan separeres. Før oljen helles opp på kanner, får den stå slik at eventuell farge og skitt skilles ut og kastes.

Traditionellt i Marokko brukes oljen som solbeskyttelsesmiddel samt hår- och ansiktsolje og ved eksem og andre utslett.

Arganolje er en halvfet olje som trekker raskt inn i huden. Den har et stortinnhold av E-vitamin, karoten, triterpener og fytosteroler. Den rene Arganoljen er klassifisert som verdens mest eksklusive olje. Arganoljen er fin å bruke på små barns sensitive hud.
På grunn av sitt spesielle innehold har Arganoljen mange positive egenskaper. Oljen er 80% umettet og inneholder 8 essensielle fettsyrer blant annet linolsyre som ikke kroppen kan danne selv. Økologisk arganolje har en dyptvirkende fuktighetseffekt. Fin å bruke for skadet og moden hud, Beskytter mot aldringsprosesser og ytre påvirkninger. Roer ned hudirritasjoner og hevelser.  Den strammer opp huden og er fin å bruke mot eksem, psoriasis, akne, arr og strekkmerker. Meget bra å bruke rundt øynene og beskytter negler og neglebånd.

Oljen gjenoppbygger huden og pleier og beskytter elastisiteten fordi de essensielle fettsyrene styrker hudcellemembranen (huden holder bedre på fuktigheten).

Arganolje virker legende og balanserende på hodebunnen, reduserer håravfall og gir dyp glans og struktur til hvert enkelt hårstrå. Oljen er meget bra mot diversehodebunnproblemer. Fin å bruke ved hårfarging. Oljen styrker håret og gir næring dypt ned i hårrøttene, men håret blir ikke tungt eller fett.

ANSIKT OG KROPP
Arganoljen er fin å bruke til alle hudtyper. Fin som massasjeolje til hovne ben og ømme muskler og ledd. Innholdet av vitamin E som er en kraftig antioksidant og motvirker frie radikaler hjelper på fine linjer, rynker og hudaldring. Bruke den over hele kroppen og under ansiktskremen dag og natt. Klappes forsiktig inn i ansiktshuden
.

HÅRPLEIE
Arganolje er en fantastisk hårolje, som brukes for å beskytte, pleie og styrke håret. Vask og tørk håret med et håndkle.  Påfør bittelitt Arganolje i hårets lengder. Masser det forsiktig inn, og la helst håret lufttørke. Arganoljen beskytter mot varmeskader som følge av føning og bruk av rettetang eller krølltang. Begrens bruken av disse.  Beskytt håret med arganolje før du utsetter det for varme.

Dyptvirkende hårkur: Påfør arganolje i tørt hår. Masser godt inn i hår og hodebunn. La virke i minimum 30 minutter - gjerne over natten. Jo lengre desto bedre, men kort tid er bedre enn ingenting. Bruk en badehette og/ellerbeskytt hodeputen med et håndkle. Deretter vasker du håret. Det er nå viktig at du masserer inn en mild sjampo (uten Sodium Laureth Sulphate og Sodium Lauryl Sulphat) FØR DU SKYLLER UT MED VANN. Gjenta innsåpningen en gang til. Det beste er at håret tørker av seg selv.
Hårbehandlingen kan du gjenta så ofte du ønsker.

FLISETE OG SPRØ NEGLER OG NEGLEBÅND
Vask hendene. Bløt neglene i en blanding av 1 ts. Arganolje og 1 dr. eterisk olje av sitron eller 1ts sitronsaft  i ca 10-15 minutter. Gjenta dette 1 gang i uken.

Fremstilling av Arganolje

250px-Argania_spinosa.jpg

                      Argantre med frukt