Baobabolje

 

Baobabolje (Adansonia Digitata Seed Oil ) er en eksotisk, eksklusiv og sjelden olje, som utvinnes av frukten fra Baobabtreet. Denne verdifulle frukten inneholder mye proteiner, vitaminer, og mineraler. Fra frøene presses baobaboljen - en meget spesiell olje med et høyt innhold av vitamin A, D, E og F - rik på essensielle fettsyrer og steroler, som har fuktgivende egenskaper. Baobabfrøolje er en halv-flytende gyldengul olje, som er dufter svakt av nøtter og inneholder nesten like mengder av mettet (33%), mono-umettede (36%) og poly-umettede (31%) fettsyrer, hvor den essensielle linolsyren (fuktighetsgivende og regenererende) er av spesiell interesse.

Baobabolje absorberes raskt  inn i huden og etterlater ingen fettet fornemmelse eller fettet film på huden. Baobabolje er ideell for å behandle tørr og sår hud, samt for intensiv hårpleie. Vitamin A & F (flerumettede fettsyrer) arbeider aktivt i foryngelsen og fornyelsen af cellemembranen. Vitamin E (en overlegen antioxidant) som er en fin hjelp for voksen hud og hjelper til med beskyttelse af hudceller, som er skadet fra ultraviolet lys, miljøforurensende stoffer og andre elementer, som produserer skadelige frie radikaler i cellene. D-vitamin spiller en rolle for hudens celle metabolisme (stoffskifte) og vekst. Olien er meget effektiv til behandling av kløe og flasset hud, forårsaket av psoriasis.

Baobabolje inneholder omega 3, 6, 9 samt palmitinsyre, linolsyre og oljesyre, som er fettsyrer, som hjelper til med å behandle eksem, akne, psoriasis, tørt hår og hud. Dessuten er den anti-inflamatorisk og fuktbevarende. Den inneholder også kalsium, kalium og magnesium (proteiner og mineraler). Den perfekte synergi av ingredienser i baobaboljen, bevarer fukten i huden, samt regenererer epitelvevet, som igjen resulterer i en forbedret hudtone og elastisitet av huden.
Vår baobabolje er økologisk, ren, kaldpresset og uraffinert og inneholder ingen tilsetningsstoffer.

BAOBABOLJE FÅR DU KJØPT HER
 

BRUKSOMRÅDER:
* Baobaboljen kan brukes til alle hudtyper
* Absorberes raskt inn i huden
* Esensielle fettsyrer bidrar til å oprettholde en sunn hud
* Er super fuktgivende til både hud og hår
* Oppmykende ved tørr, sprukken hud og strekkmerker
* Voksen hud
* Forbedre elastisiteten og forebygge strekkmerker ved graviditet
* Lindrer smerter ved brannsår og regenererer epitelvev raskt.
* Fin å bruke etter soling
* Til behandling av hudskader, arr og solflekker
* Lindrer akne, arr, eksem og psoriasis, dermatitt og flassende hudsykdommer
* Gir glans, fukt og næring til håret
* Fin til krøllete, krusete hår og tørre hårtupper
* Styrker neglene
* Massasje og aromaterapi

For hudproblemer: Påføres direkte på huden ved å gni oljen godt inn det berørte området en eller to ganger om dagen. 

                                  

 

 

 

Baobab - det sagnomsuste alt-mulig-treet

Baobab er sannsynligvis det mest kjente treet i Afrika. Den tykke, grå, fiberstammen kan bli over 25 meter i omkrets og kan bli opp til tretti meter høye. Baobabtreet har lang levetid og noen trær antas å være så mye som 3000 år gamle. 

Baobab treet har håndformete blader og ovale frukter med et hardt treaktig skall, dekket med gulgrønne fløyelsaktige hår. Inne i skallet inneholder frukten frø som ligger i en hvitaktig, pulveraktig masse, som er meget næringsrik.
Treet finnes i hele Afrika, generelt ved lave høyder og i varme, tørre områder. For mange mennesker symboliserer baobab-treet magi, poesi og livet selv.
Treet hører til slekten Adansonia. Den er oppkalt etter den franske botanikeren Michel Adanson. Baobabtreet er utbredt i hele Afrika, på Madagaskar, og i India og Australia. Trærne anses som så viktig for mange afrikanske land at det er Madagaskars nasjonaltre og nasjonalsymbol, og Senegals nasjonalemblem.
Hvis kjært barn har mange navn, må baobaben være det kjæreste av dem alle. Hør bare: ”Apebrød-treet” (apene spiser det myke, tørre fruktkjøttet); ”de reisendes tre” (treet er høyt, står alene og utgjør ofte et landemerke); ”flasketreet” (etter formen på fruktene), ”det døde rotte-treet” (etter utseende på de hårede fruktene som henger fra en lang stilk); ”opp-ned-treet” (i den bladløse perioden ser de tynne greinene ut som røtter); ”vegetativ-elefant-tre” (stor, grå og urørlig), ”1000-års treet” (på grunn av sin høye levealder), ”Gudenes hjem” (sies å inneha magiske krefter) og ”Moder Sahel” (fordi detholder liv i folk og dyr).

Med hodet i jorden og beina i været

Baobabene er viktige arter i mange tropiske og tørre løvskoger. Akkurat som løvtrærne hos oss slipper de bladene; dette for å spare vann og unngå uttørking i tørketiden. Når bladene faller, kommer baobabens karakteristiske utseende best frem, og det virker nesten ulogisk ikke å kalle det ”opp-ned-treet”.

 Det verserer mange historier om hvorfor treet ser slik ut. En arabisk legende sier at djevelen selv trakk opp baobaben fra jorda og stakk det ned på nytt med røttene i været, bare for å være … djevelsk. Afrikansk folklore forteller at etter skapelsen fikk hvert av dyrene et tre å plante, og hyenen - som alltid har vært for stygg til å bli populær - plantet baobaben opp-ned.

 En annen myte sier at gudene var trette av baobabens evige sutring over at det ikke var like høyt og tynt som palmen, ikke hadde like pene blomster som flammetreet og ikke like søt og god frukt som fikentreet. Til sist ble de rasende, trakk treet opp med roten og stappet det ned i jorden igjen - feil vei, slik at de ikke lenger kunne høre klagingen.

 
Som poteten; kan brukes til alt

”Hvis en person drikker vannet som baobabfruktens frø har ligget i, vil vedkommende være beskyttet mot krokodilleangrep.” 

Baobab-treet var og er fortsatt populært på grunn av sin anvendelighet. Det motstår både tørke og brann, står ofte alene og trives i tørre omgivelser. Hver eneste del av treet kan brukes, og mer enn 30 forskjellige typer tradisjonell bruk er notert i Afrika og Madagaskar.

Når baobaben når en viss alder, uthules treet naturlig og store tomrom i stammen oppstår - men treet lever videre. Slike trær kan lagre enorme mengder vann i den store, hule stammen i mange måneder uten at det blir ødelagt. Botaniske bøker sier de tar opptil 10 000 liter, men i Sudan er det visstnok registrert et tre fylt med 120 000 liter vann.

Hule trær brukes også som kornlager, hus eller skjul for mennesker og dyr, og som gravsted. David Livingstone overnattet flere dager i en hul baobab på en av sine mange oppdagelsesreiser i Afrika. Hans kone Mary døde av malaria og ble gravlagt i en. Hus lager man slik: skjær ut en dør i trestammen og grav ut restene av den myke veden på innsiden; tenn bål i midten og tørk ut veggene. Treet lever videre og kan brukes som hus eller lager i lang, lang tid.


Stek dem, kok dem og spis gjerne skallet

“Hvis et spedbarn drikker en blanding av bark og vann fra treet, vil barnet vokse opp til å bli stort og sterkt.”

Frukten er like lang som en voksen manns fot og består av en hard, flaskeformet belg med hvitt fruktkjøtt og svarte, ertestore frø. Av frøene utvinner man oljen (se over). Fruktkjøttet er rikt på C-vitaminer og brukes både til tørstedrikk og som babymat. Av bladene lages en næringsrik saus; bark og røtter flettes til fiskegarn, kurver og klær; frøene tørkes og knuses til krydder; røttene inneholder et fargestoff som brukes til dekorasjoner, og mange deler av planten utnyttes som medisin mot blant annet astma, diaré og feber.

 Videre kan bladene tørkes og kvernes til et pulver som brukes som deodorant; fiskerne bruker de hele, lette fruktene som garnbøyer; disse kan også uthules og brukes som vannbeholdere, og bladene er høykvalitetsfôr til husdyra på den ofte karrige savannen. Veden er derimot ikke brukelig til særlig mye, ettersom den er svampete og utsatt for insektangrep. Et unntak er tørre stykker, som egner seg til fiskebåter ettersom materialet er porøst og lett.

 Baobab-trær gjør også nytte for seg som samlingssted. De gir mye skygge og er et tydelig landemerke i åpent landskap. I baobabens skygge setter man opp markeder, holdermøter og samles til landsbyens seremonier.

 Baobabtreets blomster er store, tunge og gulhvite, og springer ut før regntiden. Blomsten til den mest kjente arten, Adansonia digitata, blir for eksempel opptil 40 cm lang og har en omkrets på 17 cm. Hver blomst blomstrer i kun et døgn før de visner og blir brune. De henger på lange stilker, og pollenet er svært eksponert. Det gjør det mulig for flaggermus og andre pattedyr å komme til, og mye av bestøvingen foregår ved hjelp av nattaktive nektarelskere.

 
kristin felixComment