Vegetabilske oljer

 

FREMSTILLING AV VEGETABILSKE OLJER

Det er viktig at oljene er kaldpresset og etter vår mening økologisk.

HER FINNER DU VÅRE VEGETABILSKE OLJER

Rengjøring og utvinning
Råvaren (frukt, nøtter,frø) renses og vaskes.  Noen frøskall og kjerner fjernes, og tilslutt finmales råvaren.
Selve utvinningen kan foregå på 3 forskjellige måter: kaldpressing , varmpressing eller ekstrahering. 
Etter utvinningen kan oljen eventuelt gjennomgå andre prosesser.

Rensing
All olje filtreres først i flere etapper.

Pressing
Ved kaldpressing legges råvaren under sterkt press slik at oljen flyter ut og samles opp.
Dette gir mindre utbytte, men en bedre kvalitet. 
Vi bruker kun kaldpressete og økologiske oljer i våre produkter.

Ved varmpressing varmes råvaren opp til 80-100°C slik at mer olje presses ut.
Pressrestene går videre til ekstrahering for å utvinne mer olje.
Ekstrahering brukes i kombinasjon med varmpressing.
Her brukes løsningsmiddelet Heksan som kommer fra den petrokjemiske industrien.

Raffinering
De fleste oljene som brukes i mat og kosmetikkbransjen går gjennom enda flere behandlingsprosesser:
1. Lecitin, proteiner og metaller fjernes ved at man tilsetter fosforsyre og sitronsyre i den varme oljen.
Gir en olje med større holdbarhet.
2. Frie fettsyrer blir fjernet ved vasking med lut. Disse oksiderer lett.
3. Fargestoffer, oksidasjonsrester og tungmetaller fjernes ved tilsetning av absorberende materiale som leire. Oljen blir deretter filtrert. Gir en nøytral og lys olje.
4. Frie fettsyrer, smak, dufter og ekstraksjonsmiddel fjernes ved damp ved lavt trykk
i et oksygenfritt miljø. (deodorisering) Gir en fargeløs olje med nøytral smak.

Tilpassing av olje for ulike formål
1. Herding - brukes til å gi olje / fett rett konsistens og økt holdbarhet.
Flerumettede fettsyrer omdannes til mettet (transfettsyrer dannes).
2. Fraksjonering - Her forandres fettsyresammensetningen i oljen/fettet,
hvis man ønsker en annen konsistens. Dette gjøres vanligvis ved hjelp av avkjøling.
Ulike fettsyrer stivner ved ulike temperaturer, og kan da lett fjernes.
3. Vinterisering- En prosess for å fjerne voksaktig stoff som gjør at oljen bli grumsete.
Oljen avkjøles til ca 1 ° C.  Disse stoffene krystalliseres og fjernes.

 

BRUK AV VEGETABILSKE OLJER

Kaldpressete vegetabilske oljer er den mest naturlige form for næring, som du kan bruke på huden din. Både oljen vi spiser, og den vi smører på oss er bra for huden.
Oljene tas lett opp av huden og hjelper huden i dens funksjoner.

Kaldpressete vegetabilske oljer inneholder nødvendige fettsyrer,
for celleveggenes oppbygging og elastisitet.
De inneholder de fettløselige vitaminene A, D og E, samt lecitin, som er bra for huden
Huden skal ha næring for å bli elastisk og velfungerende. Det vil si massefuktighet og essensielle fettsyrer. Essensielle fettsyrer er fettsyrer, som vi ikke kan danne selv, men som må tilføres.
Essensielle fettsyrer er Omega-3 fettsyren-Alfa-Linolensyre og Omega-6 fedtsyren-Linolsyre.
De tørre vegetabilske oljene inneholder flest essensielle fettsyrer,
som huden har bruk for til å danne nye celler. 
Er huden din fet, er for eksempel økologisk hampolje eller økologisk tistelolje bra, da de absorberes raskt inn i huden. Den fete huden har behov for næring, men skal ikke bli mer fet.
Er huden din tørr, har den sannsynligvis bruk for en litt fetere olje.  Jo fetere en vegetabilsk olje er, jo lengre ligger den som et beskyttende lag på huden.
Den optimale løsningen kan ofte være å blande en tørr olje, som inneholder mange essensielle fettsyrer med en litt fetere olje, som gir mer fettstoff til huden og samtidig beskytter huden bedre.

De kaldpressede økologiske vegetabilske oljene har hver især sine spesielle verdifulle egenskaper, som kan utnyttes optimalt ved å bruke flere samtidig.  Dette er noe vi gjør i våre produkter.
Kaldpressete vegetabilske oljer er naturprodukter, dvs. de kan harskne.
Tilsettes E-vitamin (1 ml. pr. 100 ml. vegetabilsk olje), forlenges holdbarheten (antioksidering).
Oppbevares helst mørkt og kjølig.
Vær oppmerksom på at når du starter med naturlige og rene produkter, så kan det noen ganger ta en stund før du kan se resultater og spesielt hvis du tidligere har brukt syntetiske produkter med mineraloljer. ( se under
INGREDIENSER VI IKKE BRUKER). Huden kan reagere med utrensing som kviser etc.

OLJER TIL DIVERSE HUDTYPER

 
Tørr og Følsom Hud

Ringblomstolje
Aprikoskjerneolje
Avocadoolje
Agurkurtolje (Boragoolje)
Nattlysolje
Jojobaolje
Olivenolje
Sheasmør
Tindvedfrukt- og Tindvedfrøolje (Havtornfrukt)
Arganolje      
Baobabolje

 

Normal Hud

Mandelolje
Aprikoskjerneolje
Hampfrøolje
Jojobaolje
Arganolje                                                                                        
Baobabolje

 
Blandet Hud

Avocadoolje                                                                                    
Baobabolje             
Hampfrøolje
Tistelolje
Sheasmør
Aprikoskjerneolje
Solsikkeolje
Jojobaolje
Arganolje

 
Fet Hud

Ringblomstolje
Tistelolje
Solsikkeolje
Hampfrøolje
Jojobaolje
Arganolje
Macadamiolje                                                                                  
Baobabolje

 
kristin felixKommentar