Huden

 

HUDENS OPPBYGNING OG FUNKSJON
Hudens er kroppens største organ.
Det er det største utrensingsorganet og hos et voksent menneske omtrent 2 kvadratmeter og veier ca 15 % av kroppsvekten. 
Hver dag utskilles ca 2 liter væske gjennom huden.
Huden fornyes hele tiden ved at gamle hudceller støtes bort og nye bygges opp. Vi mister ca 13 kg. hud gjennom livet og får like mye ny hud.

HUDENS FUNKSJONER
Barriere mot fysiske, kjemiske og mikrobiologiske skader utenfra.
Barriere mot tap av væske og salter fra kroppen.
Regulerer kroppens temperatur.
Hjelper å danne D-vitaminer, som er viktig for å danne kalk i skjelettet.
Sanseorgan følsomt for temperatur og berøring/smerte.
Kommunikasjonsorgan for sinnestemninger (rødme, svette, etc.)

HUDEN BESTÅR AV TRE LAG
Hvert lag spiller en spesiell rolle i arbeidet med å holde huden din frisk.

Det ytterste laget er OVERHUDEN (epidermis) og består av flere lag med hudceller deriblant pigmentceller og immunceller. Disse hudcellene dannes i det innerste laget (basalcellelaget) og forskyves utover etter hvert som nye celler produseres. Det ytterste laget av epidermis består av døde hudceller som faller av (ca 10 gr. pr. dag) etter hvert som nye kommer til. Denne prosessen tar ca 3-4 uker under normale forhold.  Lys hud fornyes langsommere enn mørk hud og hos alle går det langsommere jo eldre vi blir. Avstøtningen kan påskyndes med peeling/skrubbing. Psoriasis hører til sykdommer i hornlaget og kjennetegnes av ekstrem rask flassing og ny produksjon.  Eksem kan også komme av mekanisk og kjemisk irritasjon som hornlaget ikke klarer å beskytte seg mot.
Epidermis fungerer som en barriere ved at den hindrer fremmedlegemer som virus/bakterier å trenge inn i kroppen, samtidig som den hindrer substanser inne i kroppen (væske og salter som ligger i vevet)  i å trenge ut.
Horncellene er tørre, flate og døde celler av proteinet keratin. I overhuden er den myk og i neglene og håret er den hard.. Keratin motstår svake syrer og baser, enzymer, bakterier m. m. og gjør huden nesten vanntett. Det er uløselig i vann, men trekker til seg fukt, sveller og mykner og blir mer gjennomtrengelig når fuktinnholdet er høyt, som f. eks etter bad/dusj. Da skal man passe på å smøre seg inn med hudoljer eller hudkremer med aktive ingredienser, og være ekstra forsiktig med produkter som kan skape irritasjon.
Talgkjertlene utskiller daglig ca 4 gram hudfett (sebum) som beskytter hornlaget mot tørke, fukt og kulde. Det meste forsvinner via hårsekker ved tørr hud.  Ved fet hud kan opp till 10 % av kjertlene komme direkte ut på hudoverflaten (store porer).  Hvis disse tettes til av talg, døde hudceller eller påføres f. eks mineraloljer blir resultatet kviser/komedoner. De blir først hvite så mørke til svarte når fettet oksideres. Dette kan forebygges med dampbad, peeling og skrubbing. 

Det mellomste laget er LÆRHUDEN (dermis) består av 2 lag og er 1-2 mm mer tykk. Kollagen og elastin gir huden fasthet, styrke og elastisitet og inneholder i tillegg blod- og lymfekar og sensoriske og motoriske nerver. Kollagen og elastin brytes ned og bygges opp igjen hele tiden. Lærhuden regulerer blodsirkulasjonen i huden og er på den måten viktig for temperaturreguleringen og væskebalansen. I lærhuden fins også prosesser som holder immunsystemet igang.
Kollagen utgjør opp til en fjerdedel av kroppens protein. Etter klimakteriet synker mengden.  Når kollagenproduksjonen minker ved 30-årsalderen, begynner huden å bli stivere og mer rynkete. Hudkremer tilsettes kollagen og elastin, før i tiden fra aborterte fostere, i dag fra unge dyr eller så er de syntetisk tilvirket. Det sies at disse kan forynge huden ved å stimulere dens egen kollagenproduksjon, men det stemmer ikke da proteinmolekylene er for store til å klare å trenge inn selv i overhuden.
Det er derimot viktig å tilføre kroppen fukt.
Innerst mot underhuden er det rikelig med svettekjertler ca 3 millioner. Svettekjertlene utskiller fukt som beskytter hornlaget mot bakterier og kjemikalier og kjøler ned. kroppen. Normalt svetter vi fra 1 -4 liter pr. dag. Svetting regulerer kroppens varmebalanse. Den består av 99 % vann – resten er diverse salter som natriumsalter, melkesyre, fosfor, kalsium, urea, protein og fettsyrer.  Svette lukter vanligvis ikke. Det er bakteriene som gjør at svetten lukter.  Det er ikke bra å stenge svetten inne ved å bruke deodoranter med aluminiumklorid. Hva skjer når det som skal ut av kroppen blir stengt inne?

Det innerste laget er UNDERHUDEN (subdermis) og består av celler som er spesialisert i opptak og oppbevaring av fett og beskytter muskler og kroppsorganer samt regulerer kroppstemperaturen Underhuden inneholder i tillegg blod- og lymfekar og nerveledningsbaner. Svette- og talgkjertler har røtter i dette laget og penetrerer alle hudlagene.  Disse bidrar blant annet til å holde overflaten av huden myk og smidig og forhindre sprekkdannelse som kan være en inngangsport for bakterier.
Poser under øynene og rynker kommer ofte p.g.a. at underhuden og lærhuden har mistet væske.  Palmitolsyre fins i underhuden og får huden til å holde på væske og fett. Palmitolsyren minker med alderen. Det kan være lurt å bruke makadamiolje som inneholder palmitolsyre.

HUDTYPER
Vær oppmerksom på at når du starter med naturlige og rene produkter, så kan det ta en stund før du kan se resultater og spesielt hvis du tidligere har brukt syntetiske produkter med for eksempelmineraloljer.  Huden kan reagere med utrensing som kviser etc. 

NORMAL HUD
Hvis du har normal hud, er huden din verken for tørr eller for fet. Likevel er det viktig å pleie huden med fukt- og næringsgivende kremer, for å beskytte den mot skadelige påvirkninger. Bruk olje om natten ved behov. Bruk øyekrem etter 30.
Det er ikke så mange som har normal hud. De fleste har enten litt for fet, eller litt for tørr hud.

TØRR HUD
Tørr hud gir fra seg fukt og utskiller mindre talg enn normal hud.  Den kjennes ofte stram og tørr etter vask. Huden er tynn med små fine porer og tørre linjer spesielt ved øynene. Den føles ru og flasser lett. Allerede i 20-års alder begynner hudens talgkjertelproduksjon å avta, og huden vil føles mer tørr og stram.  Tørr hud er mindre motstandsdyktig overfor inntrengning av bl.a. bakterier og andre skadelige stoffer.
Tørr hud kan oppstå ved bruk av uttørkende renseprodukter eller kremer med mineralolje som gir huden en falsk mykhetsfølelse siden den bare ligger på hudoverflaten (og tetter igjen porene).
Ved tørr hud er det viktig å finne rett balanse mellom fett og fukt.

Renselotion på kvelden.
Om morgenen bare ansiktsvann.(rosevann).
Fukt i form av fuktbevarende ansiktskrem både morgen og kveld.
Fett i form av ansiktserum både morgen og kveld.
Ansiktsmasker i form av krem eller Rasulleire.  Du kan også lage en maske av 1 ts. honning, 1 ts. moset avocado, 1 ts. Avokadoolje, 2 dr. sandeltre.
Bruk en mild peeling en gang i uken. Masser forsiktig med sirkelbevegelser.     Smør inn med olje før dusjen. Nr. 603 Dusjolje Harmoni eller nr. 602 Dusjolje Energi egner seg meget bra.

Stress mindre. Ved stress trekker blodkarene seg sammen og gir ikke tilstrekkelig næring til huden.

Drikk mye vann.
Anbefalte eteriske oljer: appelsin, lavendel, sandeltre, sjasmin, kamille, rosentre, rose, geranium, muskatell salvie, myrra.

Anbefalte vegetabiliske oljer: jojoba,argan, sheasmør, oliven, raps, makadami, aprikoskjerne, avokado, nattlysolje, agurkurt, nypefrø, ringblomst, tindved, baobab, tamanu, svart karvefrø.
Vitaminer: a-vitamin og e-vitamin

FET HUD
Fet hud skyldes overproduksjon av sebum (fett) i talgkjertlene. Dette kan skyldes ubalanse i hormonsystemet, kost, medisinering, røyking, arv.  Huden blir blank og oljete, den får synlige porer og fete partier i t-sonen.   Talgkjertlenes utganger tettes ofte igjen og huden kan lett utvikle kviser.Det anbefales å ta tilskudd av omega 3, zink, kisel, b-vitamin.

Renselotion og ansiktsvann morgen og kveld.
Bruk regelmessig en mild peeling (Rosepeeling).
Bruk ansiktslotion eller tørr ansiktsolje f. eks Ringblomstolje.
Ansiktsmasker i form av Rasulleire eller AHA fruktsyrekur en gang i uken. Du kan også lage en maske av 2 ts. Yoghurt, 2 ts. Jojobaolje, 2 ts vann, 1 ts. leire, 1 dr. geranium, 1 dr. sitron. 
Ikke tørr huden for mye ut - da kan den bli så stresset at den begynner å produsere mer fett.
Bruk ikke sterke produkter.
Unngå alkohol, koffein, sterke krydder og skalldyr.
La ansiktet være i fred om dagen.

Anbefalte eteriske oljer: lavendel, ylang ylang og geranium balanserer talgproduksjonen.  Sitron, teatree og timian er antiseptisk. Sitron, sypress og sedertre er rensende og sammentrekkende.

Anbefalte vegetabiliske oljer: jojoba, argan, ringblomst, hampfrø, tistel, nypefrø, baobab, tamanu, svart karvefrø.

Vitaminer: e-vitamin

BLANDINGSHUD
Blandingshud er en kombinasjon av fet og tørr hud med både tørre kinn og fet panne, nese og hake (t-sonen).  T-sonen har tykkere hud og har større porer. Resten av huden er tørrere, strammere og finere.  For deg med blandet hud er det viktig å behandle de ulike områdene hver for seg.

Viktig med renselotion og ansiktsvann hver kveld (ved behov også om morgenen.)
Om morgenen ansiktsvann (trollhasselhydrolat).
Bruk ansiktskrem eller fet ansiktsolje på de tørre partiene og ansiktslotion eller tørr ansiktsolje på de fete partiene.
Ansiktsmasker i form av Rasulleire, krem- eller gelemaske en gang i uken. Du kan også lage en maske av 1 ts. honning, 1 ts. yoghurt og 1 moset avokado, 1 dr. geranium.
Mild peeling i t-sonen 1 gang i uken.

Anbefalte eteriske oljer: normaliserende og balanserende oljer er kamille, geranium, lavendel, ylang ylangrosentre, sandeltre, mandarin, palmarosa.

Anbefalte vegetabiliske oljer: jojoba, argan, sheasmør, aprikoskjerne, tistel, hampfrø, hvetekim, baobab, tamanu, svart karvefrø..

FØLSOM HUD
Huden blir lett rød ved stress og hvit ved angst og nervøsitet.  Reagerer ofte på kulde, vind, sol og varme, alkohol, krydder, kosmetiske produkter, vaskemiddel etc.
Du bør unngå å bruke produkter som inneholder parfyme og/eller alkohol, kjemisk solbeskyttelse. Bruk solkrem/olje med fysisk beskyttelse, som legger seg som en barriere på huden. Husk at du alltid må bruke solbeskyttelse.
Ofte kommer en følsomhet i huden fra magen og tarmene.  Det kan ofte hjelpe med en probiotikakur noen måneder.

Renselotion på kvelden. Ikke såpe.
Om morgenen bare ansiktsvann (kamillevann).
Bruk ansiktskrem, ansiktslotion eller ansiktserum.
Ansiktsmasker i form av krem en gang i uken. Du kan også lage en maske av 1 ts. honning, 1 ts aloeveragele, 1 ts. Jojobaolje.
Bruk milde produkter med balanserende og roende eteriske oljer (ikke parfyme og alkohol).
Unngå å utsette huden for sterk sol, og sørg for effektiv solbeskyttelse med fysisk solfilter og høy faktor.
Utsett ikke huden for store temperatursvinginger som badstu og kaldt vær.
Smør ansiktet med olje eller sheasmør når du skal ut i minusgrader.
Unngå stress. Stress kan ha innflytelse på huden.
Unngå å røyke.
Er du plaget med akne skal du bruke tørre oljer i ansiktsoljen blandet med litt fet olje. En blanding av raps og tistel er en fin blanding.
Er huden tørr bruker du fete oljer. Sheasmør og aprikoskjerneoljer er bra.

Anbefalte eteriske oljer: milde og lindrende oljer er kamille, rosentre, neroli, sjasmin, sandeltre, mandarin, rose, lavendel.

Anbefalte vegetabiliske oljer:  jojoba, argan, ringblomst, tistel, baobab, tamanu, raps, sheasmør, svart karvefrø..

VOKSEN HUD
På grunn av lav produksjon av østrogen og mindre mengde underhudsfett blir huden mindre elastisk og gir skarpere linjer. Voksen hud trenger derfor ekstra pleie med næring, fukt og antioksidanter.

Renselotion og ansiktsvann (Rosevann og trollhasselvann) på kvelden.
Masser ansikt og hals med en nærende ansiktsolje for å øke sirkulasjonen.
Om morgenen bare ansiktsvann.
Fuktbevarende og fete ansiktskremer, lotion og ansiktsoljer.
Ansiktsmasker i form av Rasulleire- eller AHA fruktsyrekur en gang i uken. 
Du kan også lage en maske av 1 ts. moset avocado, 1 ts. honning, 1 ts. Makadamiolje, 2 dr. e-vitamin.
Vær forsiktig med peeling om huden er tynn.
Drikk mye vann.
C- og e-vitamin som kosttilskudd
Te av rosmarin hver dag er fin for sirkulasjonen

Anbefalte eteriske oljer: lavendel, olibanum, rosentre, neroli stimulerer cellefornyelsen og er regenererende. Lavendel er sirkulasjonsfremmende. Sitrongress stimulerer elastin.  Einebær renser for slaggprodukter og stimulerer sirkulasjonen. Sandeltre, rosentre er fuktbevarende. Sjasmin og rosmarin er bra for trett hud.

Anbefalte vegetabiliske oljer: nyperosefrøolje (virker styrkende og sammentrekkende), jojoba, argan, makadami, agurkurt, nattlys, nypefrø, tindvedfrukt, granateple, baobab, sheasmør, tamanu svart karvefrø.

AKNEHUD
Unngå fete kremer og kosmetikk med bl. annet mineraloljer som tilstopper talgkjertlene.

Akne kommer av en overproduksjon av talg i talgsekkene, oftest relatert til hormonelle ubalanser. Talgsekkene blir ofte inflammerte og det dannes kviser. Akne kan utvikles både i tenårene og i voksen alder. En aknehud har ofte store porer. Huden kan ofte være grov og med arr. Sirkulasjonen er dårlig.  Akne kan også oppstå p.g.a. stress.
Om kvelden: Sheasmør Skumsåpe/ African Black Soap eller Renselotion samt Ansiktsvann/Hydrolat av rose, lavendel, trollhassel eller kamille. Masser forsiktig inn noen dråper SPESIALKREM 2, som minsker talgproduksjonen.
Om morgenen: Ansiktsvann ogSPESIALKREM 2 eller Rose Fuktighetskrem.
AHA-Fruktsyrekur eller ansiktsmaske av Rasulleire 1- 2 ggr. i uken . 
Du kan også dryppe 1dr. teatree eller lavendelolje på våt bomullsdott og ta rett på kvisen morgen og kveld.
Vær forsiktig med fet mat og alkohol.  Drikk mye vann.
Ikke bruk peeling.
Ekstra tilskudd av zink, kisel, b-vitamin, magnesium og kalk (organisk), probiotika og omega 3.

Anbefalte eteriske oljer: lavendel, blå kamille, timian, einebær, geranium, teatree, ylang ylang, sandeltre, neroli, myrra, sedertre, laurbærblad, eukalyptus.

Anbefalte vegetabiliske oljer: jojoba, argan, hampfrø, tistel, nypefrø, oliven, sesam, agurkurt, ringblomstolje, svart karvefrø, baobab, tamanu.