Løvetann (taraxacum officinale)

 

Løvetann regnes for å være den verste ugressplanten, og de fleste hageeiere gjør hva de kan for å bli kvitt den — også med kjemiske midler.  Den er vanskelig å bli kvitt fordi bare en liten bit av roten, kan utvikle seg til en ny plante. Frøene sprer seg lett med vinden og spirer så snart de kommer i åpen jord. 
Om du tramper ned en løvetann, retter den seg raskt opp igjen, og den klarer å overleve selv i gruskanter ved veien. I gammel asfalt hender det at du kan se en ny løvetannplante sprenge seg vei gjennom asfalten. 
Derfor er løvetann blitt et symbol på overlevelsesdyktighet.
Under 2 verdenskrig ble løvetann symbolet for motstandsbevegelsen, og i dag snakker vi om «løvetannbarn» - barn som har en vanskelig oppvekst, men som klarer seg bra likevel.

Løvetann har vist seg å være en nyttig plante, ved at den fremmer biologisk mangfold i hagen. Insekter, blant annet bier,
samler pollen fra løvetannblomstene.  Du bør derfor la noen planter blomstre. Insektene er igjen mat for mange fuglearter. Løvetann bidrar dermed til å opprettholde det biologiske mangfoldet i hagen.

I mange europeiske land dyrkes løvetann, som en høyt verdsatt ingrediens i salater, supper, omeletter, safter, teer, drammer, vin.  Røttene kan spises gratinert eller i gryte med andre rotgrønnsaker.

Løvetann er en flerårig urt  og tilhører kurvplantefamilien. Den inneholder en hvit, bitter melkesaft. En løvetannblomst produserer ca. 200 frø og en plante kan produsere ca. 5000 frø på en sesong. Frøene kan overleve i inntil fem år.

Planten inneholder blant annet: vitamin A (høyere enn i gulerøtter), B1, B2, C, D, E og biotin (et koenzym, også kalt vitamin B7,
som er bra for hud, negler, hår, nerver, fordøyelseskanal), et høyt innhold av mineralene magnesium, kalium, kalsium og jern ( mer enn i spinat).  
Røttene inneholder inulin (karbohydrat – prebiotika som fremmer god fordøyelse og balanserer blodsukkeret).
Hele planten kan brukes, og har legende krefter. 
Bladene plukkes før blomstring. 
De som er mest spisse og frynsete er minst bitre på smak.

Røttene sankes om våren eller om høsten. 
Stengelen sankes under blomstring.
Både blad og røtter av løvetann kan brukes til plantefarging.
De gir en lys, gyldenbrun farge.

Bladene gir en litt bitter smak, som kan sammenlignes med ruccola.
Det bør helst være unge blader som plukkes før blomstring.
Den hvite plantesaften i stilken gir effektiv lindring mot både insektsstikk og forbrenninger

Løvetann er en viktig medisinplante og  har en stor terapeutisk virkning på en rekke sykdommer og plager.
Løvetannroten er et av de meste avgiftende midlene vi har innen urtemedisin.
Antirevmatisk, akne, avførende, appetittstimulerende, beskyttelse mot radioaktiv stråling, blodrensende, blodtrykkssenkende,  byller, diabetes, eksem, flass, forstoppelse, febersenkende,  gikt/leddgikt, galledrivende, gulsott, hovne ben, hepatitt, hudsykdommer, høyt blodtrykk, stimulerer hårvekst, kolesterolsenkende, magekatarr, nærende, nyrestein, psoriasis, rennende øyne, slimløsende,  sopphemmende, styrker leveren, motvirker tarmgass, urindrivende, vanndrivende, vorter (den hvite saften smøres direkte på vorten.

 
OPPSKRIFTER HELSE, HUD OG HÅR

RENSENDE LØVETANN TE

1-2 teskjeer finsnittet løvetann
1 stor kopp vann

Kokes i 1 minutt og trekkes i 10 minutter  og siles
Drikk en kopp tre ganger om dagen
eller en halv time før hvert måltid
Meget bra som rensende kur for revmatisme og leddsykdommer.
Drikk 1 kopp morgen og kveld i opptil åtte uker.
Virkningen forsterkes når du også spiser noen friske løvetannblad.


TINKTUR MOT VÆSKEOPHOPNINGER OG BETENNELSER
Fersk eller tørket løvetannrot eller løvetannblad vaskes godt.
Kuttes opp i biter og legges i 40% sprit (vodka).
Legges i et glass med lokk i flere uker – gjerne 8-10 uker.
Siles og oppbevares i glass med lokk.
Dosering for voksne er 10 - 20 dråper i et glass vann eller juice tre ganger daglig.


BADEOLJE OG BADESALT
La 1 – 2  håndfulle løvetannblomster trekke i solsikkeolje eller tistelolje eller i grovt salt.
Tilsett evt. litt eterisk olje. La stå i ca en uke.
Tilsett i badevannet.
Virker dempende på revmatiske smerter, og hjelper mot støle muskler.


RENSENDE ANSIKTSVANN til hudproblemer som kviser og eksem

Legg minst en håndfull blader i en mugge og hell over kokt vann.
La stå over natten

HÅR
Løvetann inneholder biotin som er nøkkelen til et sunt og sterkt hår
Biotin er også kjent som vitamin H, som kommer fra det tyske ordet
haar og haut, som betyr hår og hud.
Lag en te av løvetannrot og skyll håret.

RENSE SÅR
En neve løvetannblomster kokes opp i 3 dl. vann.
Avkjøles.
Fukt en bomullsdott med avkoket og vask såret.


dandelion-root-coffee-recipe.png

 

MATOPPSKRIFTER


De helt unge knoppene nede i rosetten har mild, nydelig nøttesmak.
Spises som de er, eller drysses over salat og råkost.
Større knopper smørstekes, dampkokes, syltes eller fryses.
Frys ned knopper og blomster til vinterbruk:
Forvell løvetann 1-2 minutt, hell av vannet, kjøl ned og frys i porsjonsbegre.
Det går også fint å råfryse blomster og knopper hvis man vil slippe forvellingsjobben.

 
LØVETANNPULVER
Tørk blader/blomster i stekeovnen på ca 35 grader med ovnsdøra på gløtt
eventuelt heng opp i bunter, eller bruk urtetørke på 35 grader.
Pass på at alt blir knusktørt, ellers vil de råtne.

Ha de tørkede bladene/blomstene i en blender og kjør et halvt minutt.
Oppbevar pulveret på tette glass og sett på merkelapp.
Pulveret kan strøs i maten under tilberedning.

 
LØVETANN TIL SALAT
Plukk unge løvetannblad med frynsete bladverk.
Grav opp hele planten og få med litt av rota.
Vask hele planten grundig og legg den i plastpose i kjøleskapet en stund.
Plukk av bladene og ha de i  en saltbolle .
½ liter løvetannblad blandes med saften av en  ½  sitron
Tilsett eventuelt sukker og/eller salt.
God også med fransk dressing.

ITALIENSK LØVETANNSALAT
Bollen gnis med hvitløk
Unge løvetannblader klippes fint.
2 ss. maisolje og 1 ss. Sitronsaft helles over.
Tilsettes litt salt
Drysses med hakket gressløk og svarte oliven


LØVETANN/EPLESALAT
2 hakkede epler med skall
2 hakkede tørre fikener
10 hakket løvetannblad
1 ts hakket basilikum
4 ts olivenolje
3 ts sitronsaft
salt, pepper

SAFT
Ca 1,5 kg løvetannblomster
3 ss. sitronsyre eller saften av 6 sitroner
3-4 l vann
ca 1,5 kg. sukker

Nyutsprungne blomster plukkes uten stilker og skylles godt.
Hell over kokende vann.
Tilsett sitron eller sitronsyre og la  saften stå og trekke over natten.
Sil blomstene fra og kok saften opp med sukker.
Blir den for sterk, kan du ha i mer vann.
Helles på rene flasker, som oppbevares kaldt
Fin å fryse ned for vinterbruk.     

 
VEGANSK ”LØVETANNHONNING”
1 liter vann
100 gr løvetannblomster
2 epler skrelt og delt i biter
0,6 dl  presset sitronsaft
litt salt
8 dl brunt rørsukker

Småkok løvetannblomster, epler, sitronsaft og salt med lokk i 20 - 30 minutter.
Sil av blomster og epler og behold avkoket i gryten
Tilsett sukker og småkok uten lokk i flere timer til du får en honning liknende konsistens.
Rør av og til den første timen.
Hell i krukker.

LØVETANNSIRUP
3 liter løvetannblomster småkokes i 1 liter vann i en halvtimes tid
sammen med 1 sitron skåret i skiver.
Sett gryten med lokk  i kjøleskapet og la den trekke over natten.
Sil blomstene fra, og tilsett ca. 1 kg. sukker.
Kok væsken inn til den får sirup-konsistens (fjern skummet).
Hell sirupen over på rene og tette glass.
Kan tilsettes f.eks. mynte, rosmarin eller roseblader.
Oppbevares mørkt og kaldt.
Sirupen er god på vafler og pannekaker og is.
Den kan også brukes istedenfor honning i te.

 

Under 2. verdenskrig samlet man løvetannrøtter om høsten.
Disse ble ristet og brukt som kaffeerstatning.

 KAFFE
250 gr. løvetannrot
1 liter vann
Roten renses og tørres.
Den tørre roten skjæres i små stykker
og ristes i ovnen ved 150 grader til den er mørkebrun
og kan støtes til kaffepulver i en morter eller foodprosessor.
Kok opp 1 liter vann.
Legg kaffepulveret i et kaffefilter
og hell over det kokende vannet.

LØVETANN DIPP
1,5 dl finhakkede løvetannblader
1,5 dl iMat Fraiche fra Oatly eller lignende
1/2 ts salt
litt pepper
1 ts finhakket gressløk eller løk
sesamfrø til pynt

Ha alt unntatt sesamfrø i en blender og kjør det glatt. 
Ha det i en bolle og strø sesamfrø på toppen.
Dipp til kjeks og selleristang osv.

 

LØVETANNPIZZA
pizzadeig
olivenolje
1 liter finhakket løvetannblader
hvitløskbåt
2 ss vegansk parmesan
saften av 1/2 sitron
ost

Lag pizzadeig etter egen oppskrift.
Heves, kjevles ut og stekes i 175 grader
til den er gylden ca 10-12 min.
Ta den ut og pensle med olivenolje.
La den avkjøles noe.

Forvell løvetannblader og press ut mest mulig av vannet.
Fres hvitløk i olivenolje og tilsett det grønne.
Bland i parmesan og sitronsaft.
Spre den grønne blandingen over pizzabunnen og ha ost over.
Stek videre i 10 minutter eller til osten er smeltet.

 

LØVETANNVAFLER
Lag din vanlige vaffeloppskrift
Tilsett en neve eller mer med det gule fra løvetannblomster.

SUPPE MED LØVETANNBLOMSTER
2 ss smør
1 liten finhakket løk
2 ss hvetemel
6-7 dl plantemelk
1 ts salt
et dryss pepper
litt revet muskat
1 ss buljongpulver
100 g løvetannblomster
evt. havrefløte

 Smelt smøret, ha i løken og la den surre seg myk - skal ikke brunes.
Tilsett melet og rør det godt inn. 
Varm opp 3/4 av melken og rør den gradvis med melblandingen. 
Ha i salt, pepper, muskat og buljongpulver.
La det koke 10-15 minutter.
Tilsett blomstene. 
Ha i resten av melken og rør godt.
La småkoke i 10-15 minutter.
Hvis du ønsker kan du tilsette havrefløte.
Pynt med et dryss av det friske gule fra blomstene.

 

PASTA MED LØVETANNBLADER
500 gr pasta
30 løvetannblader
1 ss plantesmør
½  ss sitronskall
saften av en halv sitron
4 ss extra virgin olivenolje
salt og grovmalt pepper

Fjern stilker fra bladene. Kok opp en liten kjele med lettsaltet vann.
La bladene koke i ca. 5 min. Siles og avkjøles i vann.
Press bladene sammen til en ball og la alt vannet renne av.
Hakk bladene i små biter.
Brun 1 ss plantesmør i en stekepanne.
Ha i sitronsaft og skall slik at bruningen stopper opp.
Trekk pannen til side. Ha over 4 ss olivenolje.
Kok opp lettsaltet vann til koking av pasta. Kok pastaen al dente.
Mens du venter på at pastaen skal koke ferdig
setter du stekepannen på sterk varme og tilsetter bladene.
Skru ned varmen og la det surre litt,
tilsett litt av pastavannet og la smakene få koke sammen.
Når pastaen er ferdig kokt, har du den over i pannen
og rører godt rundt slik at smakene trekker godt inn i pastaen.

 

LØVETANN CHIPS

LØVETANN CHIPS
Løvetannblader
Olivenolje

Vask og tørk løvetannbladene og del de i store biter.
Fjern store bladnerver.
Hell litt olivenolje over og gni forsiktig olje over alle bladene.
Legg bladene i et enkelt lag på en stekeplate med bakepapir.
Stek på 180° i 8-12 minutter.
Hold et øye med bladene så de ikke brenner seg.
Ta ut bladene og dryss havsalt og evt. annet krydder over.
Avkjøles.

 
SPAGHETTI AV LØVETANNSTILKER
Kok stilkene i lettsaltet vann i 10 minutter.
Prøv deg frem med forskjellige sauser. 


SURSYLTEDE LØVETANNKNOPPER
1 liter løvetannknopper trekkes i kokende vann i 2 minutter til de er møre.
Kok opp 2 dl. vann + 1 dl. eddik  og ha i en 1/2 liter sukker.
Kok laken inn til den blir tykk og hell over knoppene til de er dekket.

PESTO MED LØVETANNBLADER
1/2 liter hakkede løvetannblader
2 dl. olivenolje
4-5 hvitløksbåter
75 gr pinjekjerner
litt salt.

Bland løvetannblader, pinjekjerner og hvitløksbåter godt med en stavmikser.
Hell oljen sakte oppi i en tynn stråle til pestoen har fått riktig konsistens. 
Tilsett salt etter smak og revet vegansk parmesan.

DAMPEDE LØVETANNKNOPPER
Damp knoppene i litt vann og en god klatt med smør, litt salt og en litt sitron.
Kan spises alene eller som tillegg til annen mat.

 

SMØRSTEKTE LØVETANNKNOPPER
Smelt en god klatt smør i en varm stekepanne.
Stek løvetannknoppene til de blir lett gylne.
Dryss over litt salt.
Smørstekte løvetannknopper kan spises som snacks, fylles i en omelett eller i en salat.

 




 

 
lotte felix2 Comments