Rødkløver (trifolium pratense l.)

images-2.jpg

Rødkløver er en gammel legeplante. På grunn av sin østrogenlignende effekt er den kjent for sine gode egenskaper for kvinner i overgangsalderen. Den brukes også med stor suksess på hudlidelser, som eksem, akne og psoriasis,
ikke minst på grunn av sin evne til å fjerne avfall - og giftstoffer fra kroppen.
Den brukes derfor som en del av en behandlingsplan mot hovne kjertler og byller.
Du finner rødkløver mange steder på eng og mark.
Vi ser den i blomst fra omkring mai måned og frem til september.
Det er selve blomsten som brukes i urtemedisinen og som inneholder aktive stoffer med stor effekt.
Noen av de viktigste stoffene er flavonoider og isoflavoner. Det er isoflavonene som har den østrogenliknende effekten.
Flavonoider er noen av de stoffene som det forskes mest på. Det finnes omkring 3000 kartlagte flavonoider.
Flavonoider har blant annet allergihemmende effekt – hemmer histamin utskillelse – antioksidativ effekt og mye mer.
Planten bruker blant annet stoffet til å beskytte vevet sitt mot ultrafiolett stråling.
Isoflavonet (genistein) som finnes i rødkløver, påvirker kvinnens hormonsystem på en meget mild måte,
og stabiliserer hormonbalansen. Rødkløver eller stoffet genistein, er altså et fytoøstrogen (planteøstrogen).  
Rødkløver er rik på vitamin K og jern.

Når du har plukket rødkløver ute i skogen ved mark og eng, skal den tørres forsiktig.
Dette kan du gjøre ved å henge den opp i små bunter i et lunt rom, hvor det er sirkulasjon.
Det viktigste er at tørkeprosessen foregår langsomt.
Når blomstene er tørre, kan du legge de forsiktig i et lufttett mørkt glass.
Når du lager en urtete med rødkløver, tar du 1-2 ss (ca 4 gr) tørret urt og heller over 80 grader varmt vann.
La det stå og trekke i 10 minutter. Siles .
Man kan med fordel drikke 3-4 kopper te av rødkløver.
Hvis du ønsker å drikke te av rødkløver mot hetetokter, er det best å drikke den kald, når hetetoktene inntreffer.
Man kan også bruke friske blomster til te – da bruker du ca. 3 blomster til 1 kopp.

Blomstene (ikke stilkene) kan spises friske – de smaker litt søtt, og er superlekre og delikate i salatskålen.
Du kan også blande dem i suppen din, i brødet eller i en gryterett.

Rødkløver er blodrensende, slimløsende, krampeløsende, nærende, avslappende,
betennelseshemmende, urindrivende, febernedsettende og krefthemmende.
Fin å bruke ved harde og tette kjertler i huden, insektstikk, eksem og psoriasis, gulsott, dårlig appetitt, kronisk forstoppelse, avmagring, forkjølelse, hoste, bronkitt, kikhoste, menstruasjonssmerter og plager i overgangsalderen.
Rødkløver er et av de mest verdifulle remediene for barn med hudproblemer og kan brukes helt trygt på barn som f.eks. har barneeksem.
Fin å bruke i ansiktsvann, som middel mot kløe etter insektstikk.
Den kan også virke som et psykisk førstehjelpsmiddel for folk som føler seg overarbeidet.
Fermentert rødkløver kan være et godt middel til å forebygge beinskjørhet

 


En studie som er gjennomført av en gruppe forskere ved Aarhus universitet,
viser at mange av plagene kvinner i overgangsalderen opplever, kan dempes med ekstrakt av rødkløver.
Kvinnene som fikk rødkløverekstrakt, fikk redusert antall hetetokter med en tredjedel.
Hetetoktene var langt mindre intense og de fikk sove mye bedre om natten.
De fikk også stabilisert hormonnivået og var ikke like plaget av beinskjørhet, rapporterer Per Bendix Jeppesen, som har ledet studien.
Han er førsteamanuensis ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital.
Kvinnenes hetetokter ble redusert med 32 prosent.  De gjenværende hetetoktene ble mildere. Beinskjørheten ble redusert.
Kvinnens østrogen var i bedre balanse.
I motsetning til de som ble behandlet med østrogener klaget kvinnene ikke over bivirkninger ved behandlingen.

Rødkløver bør ikke brukes av personer som går på blodfortynnende medisiner, eller ved operasjoner.
Bør unngås under graviditet og amming.
Kvinner som bruker p-piller eller annen hormonbehandling, bør konsultere lege.
Den som er allergisk overfor peanøtter, bør ikke spise kløver - plantene er i slekt med hverandre.

 

images-5.jpg

OPPSKRIFTER

RØDKLØVER TINKTUR

Plukk unge blomster på en solrik dag. Unngå gjødselhauger og grøftekanter ved trafikkert veg.
Legg dem utover på et papir en stund, slik at evt insekter kan rømme

Legg blomstene på et tett glass med lokk. Press blomstene sammen og hell på 40% sprit.
Pass på at væsken dekker urtene helt. Sett på lokk og merkelapp med navn og dato.

Sett krukken på et mørkt, kjølig sted. Rist på den av og til. La stå i fire uker.
Skal da siles og helles over på mørk flaske.

Du trenger 10 dråper i vann 2-3 ganger daglig. 

KLØVERSIRUP
1 del kløverblomster
1 del vann
2-3 deler sukker

Ha sukker og vann i en kjele og varm opp under omrøring til sukkeret er oppløst.
Kok laken i 3 minutter og ha deretter i blomstene.
La stå og trekke 15-20 minutter over svak varme eller til du har en tyntflytende sirup. Siles og has på flaske.

Kløversirup kan brukes både til fruktsalat og andre desserter. Meget holdbar.


KLØVERSUPPE
1-2 never kløverblomster og noen blader
1 purre
1 hvitløksbåt
3 poteter
1 buljongterning

1,5 liter vann
smørklatt
brødskiver
gul ost
revet parmesan

Plukk en god neve blomster og blader som skylles under springen og ristes av.
Hakkes grovt. Hakk deretter en purre fint med en hvitløkbåt og la det surre i litt olje i en kjele.
Ha i kløver, poteter kuttet i terninger, fyll på ca 1,5 liter vann og la alt koke under lokk i 30 minutter

Purér suppa eller bruk stavmikser rett i kjelen.
La til slutt en smørklatt smelte i den varme suppa.

Hell en øse suppe over i smurt ildfast form med høye kanter,
legg tynne brødskiver i, fordel skiver med gulost over brødet,
deretter mer suppe, nye brødskiver med ost til alt er i formen.
Strø over parmesan og la den få 15 minuter i varm ovn før den serveres

Dryss gjerne med friske kløverblomster

 

OSTESNACKS MED RØDKLØVER
Smør, mel, ost, en håndfull rødkløver.

Like godt til rødvin som til salat. Bland like deler smør mel og ost til en jevn deig.
Blir best om du bruker en ost med mye smak, f.eks parmesan cheddar osv. 
Ha i rødkløver av ønsket mengde - ferske eller tørkede.
Sett deigen kaldt.
Trill pølser og skjær tynne skiver som legges på et stekebrett  med bakepapir.
Stekes ved 200 grader til de er gyldne.

 

 

lotte felixComment